İçeriğe geç
Anasayfa » Blog » Pazarlamanın Kelebek Etkisi: Bertha Benz

Pazarlamanın Kelebek Etkisi: Bertha Benz

Çığır açan ürünler üretebilirsiniz yeni buluşlar yapılabilirsiniz. İnsanlığı bir adım öteye götüreceğine, çağ atlatacağına, bir derde deva olacağına, zamanı kısaltacağına inanırsınız. Ama buna sadece siz ve çevrenizde size inanan bir kaç kişi inanırsa, mevzu bahçenizden dışarı çıkmadıkça amacına ulaşamaz. Bu konuyla ilgili çok sevdiğim bir söz şöyledir;

Para kasaya girmeden, satış gerçekleşmemiş demektir

Aşağıda size bahsedeceğim konu ise hepimizin bildiği, kimimizin bindiği bir markanın bugüne gelmesindeki ilham verici hikayesidir.

Kelebek etkisini bilirsiniz;

Bir sistemdeki küçük değişikliklerin ön görülemez sonuçlara yol açmasıdır.

Kelebek Etkisi

Mercedes-Benz’in bugüne gelmesindeki bu hikayede Carl Benz ve Bertha Benz’den bahsedeceğim. Carl Benz; bir şirketin tüm departmanları, demirbaşları hatta bütünü ise, Bertha Benz; pazarlamasıdır. Koca bir sisteme kelebek etkisi yaratarak öngörülemez bir çığır açan Bertha Benz ise, pazarlamadır.

Her satışın önünde beş engel vardır: İhtiyaç olmaması, para olmaması, acele olmaması, arzu olmaması, güven olmaması. Pazarlama, bu engelleri aşmak için şirketin kelebek etkisidir.

Marka değeriniz, ister kişisel olsun ister kurumsal, fiyatın ve pazardaki konumunuzun belirleyicisidir. Markaları da oluşturan güçlü bir pazarlama stratejisi ile oluşmuş hikayeleridir. İnsanlar, ürünü deneyimlerken hikayesiyle bağ kurarsa marka sadakati oluşur. Fiyatınızı belirleyen de işlevsellikten daha çok, sunduğunuz deneyim, hikayedir.

Starbucks’ ın kurucusunun dediği gibi; “Biz kahve satmıyoruz. İnsanlara deneyim satıyoruz..”

Bertha Benz‘in eşi, Karl Benz, Ocak 1886’da kendi gücünü üretmesi için tasarlanmış ilk otomobilin patentini almıştır. (Patent No. 37435)

Ağustos 1888 başlarında, Bertha Benz, eşinin haberi olmadan, 14 ve 15 yaşlarında olan Richard ve Eugen isimli 2 oğluyla beraber Benz’in yeni yapılan 3 numaralı Patent Motorwagen otomobilini Mannheim’dan Pforzheim’a kadar sürerek ilk uzun mesafe otomobil süren kişi oldu. Mesafe yaklaşık 104 km (65 mil)’dir. Bu tarihi seyahatten önce katedilen mesafeler kısa ve yalnızca mekanik yardımcılarla yapılan denemelerdi. Model 3, saatte 16km/h hız yapıyordu.

Patent-Motorwagen’in yaratılması nedeniyle Benz, otomobilin babası ve mucidi olarak selamlandı. Araç Halen Mercedes-Benz müzesinde sergilenmektedir.

Dosya-Benz_Patent_Motorwagen_1886_(Replica).jpg

Görünürde seyahatin sebebi annesini ziyaret etmek olsa da Bertha Benz’in başka bir amacı daha vardı; yaptığı buluşu pazarlama konusunda başarılı olamayan zeki eşi Karl Benz’e, halka aracın kullanışlı olduğunun gösterilmesi takdirinde,finansal başarı sağlayacağını göstermekti.

Yolculuk esnasında, Bertha Benz birçok problemi de çözdü.Yakıt olarak kullanmak için, yalnızca ecza depolarında bulunan çözücü madde olan Ligroin‘i Kullandı. Böylece Heidelberg‘ün güneyinde yer alan Stadt-Apotheke isimli eczane, dünyanın ilk benzin istasyonu unvanına sahip oldu.

Bir nalbant Bruchsal‘da zincirin tamirine yardım etti.Fren balataları ise Bauschlott/Neulingen’de değiştirildi.Bertha Benz, tıkanan yakıt borusunu temizlemek için uzun ve düz bir şapka iğnesi, kabloyu korumak için de çorap kullandı.

Bertha ve oğulları şafak vakti Mannheim’dan ayrılıp, alacakaranlıktan biraz sonra telgrafla bu başarılı seyahatlerini Karl’a bildirip, Pforzheim’a vardılar.Üç gün sonra, farklı bir yol kullanarak Mannheim’a tekrar geri geldiler. Bertha Benz’in, ilk otomobili kullandığı bu yol anılmak üzere, gezginler tarafından ziyaret edilen bir güzergah oldu. Ana yolda tabela ile halen gösteriliyor.

Yolculuk esnasında, bazı insanlar otomobilden ürktü fakat bu değişik seyahat, Bertha Benz’in de amaçladığı gibi büyük ilgi topladı. Yol boyunca olay şeylerden eşini haberdar ettikten sonra birkaç geliştirmeyi tanıtabileceğinden dolayı bu sürüş Karl Benz için çok iyi bir fırsattı.Ve buna ek olarak Bertha Benz de birkaç tavsiyede bulundu.Bunlardan biri de tepeleri tırmanabilmek için ek vites takma önerisiydi.

Carl Benz, aynı dönemde kendisi gibi mühendis ve mucit olan Gottlieb Daimler ile daha sonra şirketini birleştirdi. İsmi Daimler- Benz olarak uzun yıllarca kaldı.

Daha sonra 1897 yılında Fransa‘nın Nice kentinde yaşayan Avusturyalı tüccar ve Avusturya Nice Başkonsolosu Emil Jellinek, Daimler fabrikasını ziyaret ederek bir otomobil satın aldı. Uluslararası finans dünyası ve aristokrasi ile iyi ilişkiler içinde olan Jellinek, Daimler otomobili ile Fransız Riviera’sında büyük ilgi topladı. Daha sonra Jelinek 1899’da 23 beygir gücünde motorla donatılmış bir Daimler yarış otomobiline büyük kızı Mercedes‘in adını vererek bu araçla Nice’de bir yarışa katıldı ve birinci oldu. Bu başarıdan sonra Jelinek, Daimler fabrikasına 36 otomobil sipariş verdi ve bu araçların “Mercedes” adını taşımalarını şart koştu.

1901 itibari ile Daimler, ürettiği araçların ismini Mercedes olarak konumlandırdı.

2022 ye kadar Daimler AG olan şirket adı, ürettiği araçların Mercedes olması ile de günümüzdeki ismine evrilerek; Mercedes-Benz Group olarak devam etmektedir.

Günümüzde insanlar Mercedes gibi hikayesi olan markaları tercih ederler ve tercih etmek isterler. Aşağıdaki kısa videoda yazımın tümünü özetleyen hikayeyi izlemenizi tavsiye ederim

Unutmayın ki;

“Kainat, atomlardan değil, hikâyelerden meydana gelmiştir.”

Muriel Rukeyser

Kaynak:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Benz_Patent-Motorwagen

https://bigumigu.com/haber/yolculugun-tarihini-degistiren-kadin-bertha-benz/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.