Merhaba Sevgili Dostlar,
Bir kahve düşkünü olarak, öncelikle incelemenin özetinden bahsedeyim.
Dediğim gibi, kahveyi sevmeye önce üçü bir aradalarla başlayıp, daha sonra çekirdekli bardakta çözünen kahvelerle içime devam ederken, kaliteyi aramaya ve kendi damak zevkinizi oluşturmaya başlıyorsunuz.Benim de kahveden keyif almam aynen bu şekilde başladı.Bu konuyu da benim gibi olan arkadaşlar için adım adım incelemeye ve anlatmaya karar verdim.
Öncelikle filtre kahvenin keyifle boğazınızdan süzülürken her anındaki tadını almanız için, kahvenin taze olması gerektiği kaçınılmazdır.Hepimizin bildiği gibi bilinen kahve satıcılarından günlük kahvemi içmenin yanısıra, eve de öğütülmüş bir şekilde alır oldum.Fakat dükkanda öğütülüp,evde içtiğim süre uyumsuzluğundan kahvem bir hafta sonra eski tadını vermemeye başladı. Artık çekirdekli almamın ve içeceğim kadar öğütmem gerektiğinin farkına vardım.Öncelikle öğütücü konusunu internetteki forum sitelerinden araştırdım. Bu konuda çoğu arkadaşımızın ve bu işin ehli kişilerin elektrikli öğütücüleri tavsiye etmediğini gördüm. Eski usül el değirmenini kullanarak en nefis kahveyi elde edebileceğimi anladıktan sonra, işinde zirve ve üstad diyebileceğimiz, tarihi değirmenci sözen markalı el değirmenini edindim. Öncesinde kendilerini arayarak ‘malum istanbul’da oldukları için’ ön bilgi edindim.Sağolsunlar,gayet ilgili bir şekilde değirmenin özelliklerini anlattılar. Fakat kendilerinin direkt internet satışı olmadığı için, yönlendirdikleri kahhve.com sitesinden siparişimi verdim. Hızlı kargolama ve iyi bir ambalajlama için kendilerini tebrik ederim.Fiyat konusunda da Sözen in üretim atölyesinden farksız.
Şimdi de Değirmenin kullanışı ve keyifli bir kahve elde etme konusuna girelim.
Öncelikle,değirmenin altında bulunan vida en sıkı halinde geldi ve bu ayar ile türk kahvesi çekilecek şekilde bir ayardı. Hem içindeki tozu kiri alması amaçlı, hem de french press de kahve demlenecek ayarı bulmak adına ilk olarak biraz pirinç öğüttüm.Aşağıdaki resimlerde göreceğiniz gibi farklı boyutları alttaki vida ayarını oynayarak elde ettim ve sonunda istediğim kıvamı elde ettim.Bazı sitelerde okuduğuma göre,vidayı bir tam tur saat tersi yönünde çevirmemiz french press için yeterli olduğu söylense de, ben doğru ayarı 2,5 tur çevirerek buldum.Bu arada,üzerinde çevireceğimiz kulp,alttaki vida ayarı için de tasarlanmıştır.
Gerçekten değirmen çok başarılı. Ustanın eline sağlık. Sonrasında Starbucks tan aldığım Çekirdekli filtre kahveyi öğütmeye geçebildim:)
Bu arada, kahve denemelerim çok oldu. Eğer orta sertlikte bir damak tadınız varsa, Guatemala veya Kenya yı öneririm. Ben bu sefer Tercihimi Guatemala dan yana kullandım.
French press i soracak olursanız, onu da yine çeşitli kullanıcı yorumlarını araştırarak ulaştığım, yine starbucks mağazalarında veya internetten edinebileceğiniz Bodum markalı french press i kullanıyorum. İçinden çıkan ölçüm kaşığı tam 7 gr kahve alıyor. Ve bir kişilik içim için 13-14 gr kahve öğütmeniz yeterli.Ölçüm kaşığınız yoksa da 1,5 yemek kaşığına tekabül ediyor. Fakat unutmayalım ki, filtre kahvenin tazeliğini max düzeyde korumak için kahveye metal temas ettirmemeye çalışalım. O yüzden tahta kaşık en güzeli.
Kahve çekirdeklerini yukarıda belirttiğim ölçülerde öğütüp bir kaba koydum ve bu arada kahvenizi maksimum keyife ulaştırmanız için, bir kaç detay daha geçeyim. Kahvenizi demlemeden hemen önce french press e sıcak su ile biraz bekletin.Camı iyice ısınsın. Sonra ondaki suyu da fincanınıza dökün, Kahveniz demlenirken de fincanınız ısınsın.
Resimlerde de görüldüğü üzere ısınmış french pressime köğüttüğüm kahvemi döküp üzerine bir miktar su dökerek, tahta kaşıkla karıştırıyorum. Ve sonra üzerine Kaynayıp bekletilmiş sıcak suyumu da yavaş yavaş ekliyorum. Bu arada bir fincanın alacağı kahveme oranlı su miktarına, herhangi bir züccaciyeden alabileceğiniz ölçülü kap ile ulaştım. O da aşağıdaki şekildedir.
Kaba tam dolu su, benim fincanıma tam geliyor. Kahvemize suyumuzu da ekleyince geriye sadece sabırsızlıkla beklememiz gereken 4 veya 5 dkika kalıyor. Zamanı gelince, french press in üzerindeki kulpu hafif hafif bastırıyoruz ve kahvemiz ısınarak kendisini beklediği fincana süzülmeye hazır!!!
Bu arada bir güncelleme ekliyorum. Değirmenimin hangi elde yapıldığını merak ederek, bir İstanbul seyehatinde Hikmet amcayla tanışma fırsatım oldu. Sağolsun, çay ikram edip işletmelerinin 4 kuşaktır nasıl işlediğini anlattı. Bir de günün anısına fotoğrafımız oldu:)
linkteki veya aşağıdaki müzik de keyfinize keyif katması dileğiyle
spotify:track:4p6GrHUjj3ZtDS0xsqPhmX
Afiyet olsun Dostlar.
Başarılı bir inceleme Mustafa Bey,öğütülmüş filtre kahve tüketen biri olarak taze çekilmiş kahveye geçmek konusunda heveslendirdiniz beni.Bu yönde araştırma aşamasındaydım ki yazınıza denk geldim.Ben,kahve üzerine birkaç damla sıcak su damlatıp 2 dakika bekliyorum ve sonrasında aheste aheste kalan suyu ekliyorum çok daha leziz oluyor,naçizane.Bu yazıda beklentim kahve tercihinin Tchibo ya da Urban olmasıydı ancak damak tadı değişebiliyor tabii ki,ben de Starbucks’ı deneyimleyeceğim bir ara.Mutlu günler.
Merhaba, okuduğunuz ve katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim. Kahveye su damlatıp bekletmekte haklisiniz, hatta ben de ilk ıslatmadan sonra tahta kaşıkla 10 saniye yavaşça karıştırıp, kalan suyu sonrasında ilave ediyorum.
Urban ı da ben denemek isterim, teşekkürler