İçeriğe geç
Anasayfa » Blog » Ben mi? Biz mi? Spordan Kurumsal Hayata Takım Ruhu

Ben mi? Biz mi? Spordan Kurumsal Hayata Takım Ruhu

Basketbol ya da futbol takımlarındaki takım stratejileri genelde kurumsal hayattaki ekip çalışmasına ilham olmuştur. Öncelikle takım çalışması ne dersek şu şekilde tanımlayabiliriz;

Takım çalışması, ortak bir hedefe ulaşmak için birlikte çalışan bireyler olarak tanımlanabilir. Takım olarak çalışırken, diğerlerine kıyasla “zayıf” olan bir üye zamanla gelişim adımları atabilir ve ihtiyaç duyulan bir zamanda mükemmel olabilir. Sporda takım çalışması, bir zafere ulaşmak için takımın her bireyinin efor sergilemesini gerektiren bir unsurdur.

Kurumsal hayatta bir çok firma yıl sonu toplantıları ya da motivasyon toplantıları gibi konularda en az bir tane basketbol koçunu konuşmacı olarak davet etmiştir. Çünkü başarının sürdürülebilirliği mutlak suretle takım,ekip veya aynı hedefe koşan topluluğun elindedir. Kişisel veya bir kaç kişinin başarısı anlık satış hacmi getirse de sürdürülebilir olması için top yekün hedefe yönelmek gereklidir.Bir spor takımında birlikte çalışmak, ortak bir ilgi alanda takım arkadaşları ile ilişkilerini geliştirmeye başlamalarını sağlar. İkincisi, birlikte çalışmak antrenörler ve genç sporcular arasındaki işbirliğini teşvik eder. Her bir kişiden gelen tüm fikirleri dinleyebilmek, o genç sporcunun güven seviyesini ve takımdaki yaratıcılığını artırır. İş hayatında da aynıdır. Birbiriyle iletişime geçen ekip üyeleri; sosyal ve kültürel olarak birbirlerinden etkilenir. Ekip motivasyonu başarılı olduğu sürece hedefe koşarken kendileri için değil de takım arkadaşları için de gayret gösterirler.

Kurumsal hayatta, yine vizyonu ve misyonu olan firmalar sadece satış odaklı olmayıp, ekiplerini kişisel gelişim olarak da donatmak durumundadır. Çünkü, bir firmada çalışan her bir birey aynı zamanda o firmanın itibar temsilcisidir. Toplum içinde veya sosyal medya ortamındaki yaptığı her davranış birey olarak onu ilgilendirse de aynı zamanda temsil ettiği markayı da ilgilendirir. Buna yine bir futbol kulübünden örnek verecek olursak;

Barselona’nın başarısının arkasında La Masia adını verdikleri altyapı organizasyonu vardır. La Masia nın eğitim sisteminin ilginç özelliklerinden başında, bir gün içinde futbola sadece 90 dakika ayrılması gelir. Bu sürede hocalar top kontrolü ve taktik eğitimi verirler ve günün geri kalan bölümü genç zihinleri eğitmeye ayrılır. Bu eğitimin içinde saygı, sorumluluk, adanma, disiplin ve alçak gönüllülük temellerine dayanan olumlu tutum ilkeleri ve değer gelişimi yer alır.

Yukarıdaki örnekteki gibi profesyonel örgütler, iş yapış şekli dışında da sosyal ve kültürel olarak hayata hazır ve donanımlı hale getirilmelidir.

Başarı; ekip olarak kazanıldığında takdire şayandır. Sevdiğim bir arkadaşımdan bir sohbet esnasında aldığım güzel bir sözün, bu konuda tam yerinde olacağını düşünüyorum; ” Bir kişinin başarısı herkes tarafından bir kez alkışlanır. Fakat ekibe adanmış bir başarı iki kez alkışlanır: Birincisi; iç ve dış müşterilerinden, ikincisi ise; ekip arkadaşların tarafından”

Takım ruhu, insanların egolarını ikinci plana atıp takımın başarısı için mücadele etmesiyle elde edilir. Takım üyelerinin, aynı zamanda hem birey olmaları hem de takımlarıyla tek vücut olamaları gerekir.Takım olmak demek; aynı değerleri paylaşıp, ortak bir hedfe kiitlenmek demektir.Popüler bir ekip üyesi takımı tek başına kısa vadeli sırtlayabilir. Fakat ekipteki vasat üyeleri iyileştirmek, uzun vadede takımı başarıya taşıyabilir.Michael Jordan ın her yıl en skorer oyuncusu olması sonucunda liderlik kazanan takımı, bir süre sonra Piston’s a karşı yenilgiye uğradı ve M. Jordan takım oyuncusu olmamakla suçlandı. Piston’s un taktiği, Jordan ı sabote ederek maçı kazanmaktı. Çünkü takımın tüm gücü tek kişide toplanınca tüm takımı durdurmak, tek kişiyi durdurmaya indirgeniyordu.

Yine bir spor takımı transferinden örnek vererek yazımı bitirmek isterim: 40.000 $ a bir popüler takım üyesi transferi yerine, 10.000$ a dört iyi transfer daha sürdürelebilirdir. Çünkü popüleritesi olan birey taraftarı belli bir süre desteğe çekecektir. Fakat takımın başarısızlığı söz konusu olduğunda taraftarın boykotuyla karşılaşılabilir. Takımın sürdürülebilir başarısı mutlak tezahürat ı ve güveni getirir.

Sevgiler,

Mkabasakal


Kaynak:

temelaksoy.com/takim-ruhu-parayla-satin-alinamaz

acarbaltas.com/hayatta-ve-futbolda-zayif-ve-guclu-halka/

Erhan Sesver : https://tr.linkedin.com/in/erhan-sesver-748054182

Photo by Tim Marshall on Unsplash

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.